fbpx
agsdix-null
Megjelent: 2021. május 15.
agsdix-null
Szerző: Ádám
agsdix-null
Olvasási idő: 8 perc

Google Ads kulcsszókutatás lépésről-lépésre

A PPC kampányok készítése és kezelése embert próbáló feladat, különösen, ha szűk költségkeret áll rendelkezésre. Csakúgy, mint a SEO esetén, a kulcsszavak itt is létfontosságúak. A sikeres keresési hirdetések alapja a kulcsszókutatás. Ha nem vagy szakértője a témának, valószínűleg fogalmad sincs hogyan kezdj neki, mi alapján állítsd be a kulcsszavakat, ebben a cikkben segítünk elmélyedni a kulcsszókutatásban.

Google Ads kulcsszókutatás lépésről-lépésre

Miért szükséges a kulcsszókutatás?

Ahogy a bevezetőben is említettük, a keresési kampányok során lesz szükségünk erre a módszerre. Lényege, hogy a PPC hirdetési modell alapján, azaz csak a kattintás után fizetünk. Pontosan ezért kiemelten fontos a megfelelő kulcsszó, hiszen, ha nem releváns kulcsszavakkal készítesz hirdetést a még több látogató érdekében, hamar ralizálni fogják, hogy nálad bizony nem azt kapják, amire számítottak.

Viszont egyetlen kulcsszó meghatározása nem elég a sikerhez, ezért szükséges a kulcsszókutatás. Most, hogy érted a szükségességét, nézzük meg magát a módszert.

1. lépés: ötletelés

A kulcsszókutatás alapja, hogy összeszedjük a legfontosabb kifejezéseket, amelyekről úgy véljük, hogy a vásárlók ezeket keresve adják le végül rendelésüket.

Mi egy keresési kampány felépítése során minimum 2, de inkább 4 különböző megközelítést alkalmazunk. Példaképp nézzük meg egy online drogéria webáruház Nivea márkájú sampon hirdetését.

1. Általános kulcsszavak:

Előfordul, hogy a potenciális vásárlónk konkrét márka nélkül, csak a termék megnevezése alapján keres. Ebben az esetben készítsünk hirdetést általános kulcsszavakkal, többféle megközelítésben, de legyünk óvatosak, mert a túl általános kulcsszavakkal könnyen “elégetjük a pénzt”, ráadásul az átkattintási arány is várhatóan alacsony lesz. Nézzünk néhány példát:

 • Sampon
 • Női sampon
 • Sampon rendelés

2. Márka alapú kulcsszavak:

Ha tudatos a vásárlónk és konkrét márkára keresne, adjuk meg neki a lehetőséget, hogy így is megtaláljon minket. Ebben az esetben, ha sok versenytárs hirdetés a márkára, magasabb lehet az egy kattintásra jutó költség, de cserébe tudatosabb vásárlók érkeznek, akik nagyobb valószínűséggel fognak vásárolni. Nézzük a példákat:

 • Nivea sampon
 • Nivea Diamond sampon
 • Női Nivea sampon

3. Funkció alapú kulcsszavak:

Sok esetben termékeink olyan funkcióval rendelkeznek, amelyek konkrétan keresési célt szolgálhatnak. Az ilyen kulcsszavakra már kevesebben keresnek, mert jóval specifikusabbak az általános változatoknál, de jobban megnyerhető a vásárló jelöltünk:

 • Sampon zsíros hajra
 • Nivea sampon korpás hajra
 • Sampon fényes hajra

4. Long-tail kulcsszavak:

A long-tail megnevezést nem igazán szoktuk magyarra fordítani, egy kicsit furán hangzik, de a mögöttes tartalom lényege, hogy az általánosnál pontosabb, hosszabb kulcsszavakkal célzunk. Ezekre sokkal kevesebben keresnek, de aki veszi a fáradtságot, értékelni fogja a hirdetésed, ugyanis ő is a tudatosabb réteghez tartozik és általában már elkötelezett a vásárlás iránt. Lássuk a long-tail ötleteket:

 • Bio női sampon vásárlás
 • Nivea vegán női sampon
 • Nivea női sampon rendelés
Kulcsszókutatás, ötletelés fázis

2. Lépés: kulcsszótervezés a keresőmotorok segítségével

Nagyon egyszerű, ám eléggé időigényes feladat lehet a keresőmotorok tapasztalatát segítségül hívni. Érdemes az ötletelés során felmerült kulcsszavakat ellenőrizni a keresőben, hogy biztosan az a legjobb megoldás, amit alkalmazunk, vagy használhatunk-e további szinonimákat.

Ha a Google-ben elkezdjük begépelni például a női sampon kifejezést, akkor kapunk javaslatokat, amiket érdemes lehet felvenni kulcsszóként a kampányunkba.

Kulcsszókutatás a keresőmotorok segítségével

Másik lehetőség, ahol további javaslatokat kapunk, ha a keresett szó találati oldalának alján a Kapcsolódó keresések részen megnézzük a további releváns tartalmat.

Kulcsszókutatás a Google javaslatok alapján

3. Lépés: kiegészítő tervezés egyéb megoldásokkal

Ha összegyűjtötted a Google segítségével az ötleteket, érdemes további megoldások után fordulni, 3 lehetőséget szoktunk javasolni, hogy biztosra menj.

1. Harmadik féltől származó megoldás:

Ismeretlen cég szoftverét kellő körültekintés mellett ajánljuk csak, hogy kipróbáld, viszont létezik egy világszinten ismert szolgáltatás, az Ubersuggest, ami a Google kulcsszótervező elvéhez hasonlóan működik. A cikk írásakor napi 3 kifejezéssel kapcsolatban indíthatsz keresést az oldalon, de érdemes kihasználni, mert adhat olyan plusz ötletet, amit a Google nem. Ha nem szeretnél fizetős verzióra váltani, akkor például a NordVPN partnerünk VPN szolgáltatásával könnyen növelheted a napi limited.

2. Dinamikus keresési hirdetés, mint ötlet:

Ha már rendelkezel DSA, azaz dinamikus keresési kampánnyal, akkor jó eséllyel néhány releváns kulcsszót sikerült már begyűjteni. Érdemes átfutni a keresési kifejezéseken, hátha találsz benne néhány jó ötletet.

3. Search Console keresési kifejezések:

Ha már keresési hirdetésekhez készítesz kulcssszókutatást, akkor bizonyára rendelkezel Search Console fiókkal. Ez azért jó, mert ha épp nem most indultál, akkor már látni fogsz jó néhány keresési kifejezést, amelyre megjelent az oldalad a találati listában. Itt is találhatsz olyan fontos kulcsszavakat a hirdetésedhez, amelyekre lehet máshol nem bukkansz rá.

 

4. Lépés: Kulcsszavak ellenőrzése

Ha azt gondolnád itt a vége, sajnos tévedsz, ugyanis még könnyen érhet meglepetés és akár kezdheted elölről a kulcsszókutatás folyamatát.

Ahhoz, hogy az elvártaknak megfelelően megjelenhessenek a hirdetéseink, mindenképpen ellenőrizzük a kiválasztott kulcsszavakat. Erre tökéletes megoldás a Google Ads beépített kulcsszótervező szolgáltatása, melyet Te is ingyenesen elérhetsz a saját fiókodból.

Itt beírhatod az eddig összegyűjtött kulcsszavakat (egyszerre legfeljebb 10 kifejezéssel próbálkozhatsz) és látni fogod, hogy mennyi a havi keresési volumen.

Kulcsszókutatás ellenőrzése

A fenti képen látszik, hogy az általánosként megadott női sampon egyébként annyira általános, hogy így nagyon kevesen keresnek a termékre.

Viszont a márka alapú kifejezésre rengetegen keresnek, ugyanakkor, mivel ismert márka, sok webáruház forgalmazza, magas a becsült CPC.

Az egyik funkció alapú kulcsszóra érkezett a legtöbb keresés és nem is túl drága a CPC, így tökéletes választásnak bizonyulhat első ránézésre.

Ugyanakkor látszik, hogy az ötletelés fázisban megadott “nivea bio sampon” és a “nivea sampon korpás hajra” kifejezések egyáltalán nem eredményeztek keresést, így ezeket el kell vetni és helyettük más szavakkal próbálkozni.

Az általunk beírt szavak statisztikái alatt jelennek meg a Google további javaslatai, amik között gyakran találni olyan remek kulcsszavakat, amik könnyen lehet, hogy eszünkbe sem jutnának.

5. Lépés: Mérlegelj

A tervezőben megjelenő becsült CPC-től nem érdemes megijedni és pláne nem érdemes törekedni a legolcsóbb kifejezésekre. A leginkább releváns és népszerű kulcsszavak általában költségesebbek, de több bevételt is generálhatnak.

Szóval, ha már meg van az ellenőrzött lista és a kattintásonkénti költség is, érdemes mérlegelni, hogy végül melyek azok, amiket beállítasz a kampányban.

Ne feledd, a mottóm most is aktuális: nincs ingyen vacsora!

6. lépés: csoportosítsd kulcsszavaid

Jó hír, már lassan a végére érünk!

Ahhoz, hogy a lehető legpontosabb hirdetéseket készíthess, érdemes az ötletelés fázisban megadott szempontok szerint csoportosítani a kulcsszavakat.

Ha van rá lehetőséged, helyezd ezeket külön hirdetéscsoportokba, így a hirdetéseid minőségi mutatója sokkal magasabb lehet, mert a kulcsszavakhoz passzoló tartalmat tudsz készíteni a hirdetésekben.

7. Lépés: Kulcsszavak egyezési módjainak meghatározása

A kulcsszókutatás utolsó lépéseként az egyik legfontosabb maradt csak hátra. Méghozzá az egyezési módok kiválasztása. Lehetőségünk van a Google számára megadni, hogy a megadott kifejezést milyen pontossággal kell, hogy tartalmazza a keresés ahhoz, hogy megjelenjen.

Az egyezési módok meghatározása nem préselhető bele egyetlen bekezdésbe, ezért ha a kulcsszóegyezésekkel nem vagy tisztában, következő bejegyzésünkben bevezetünk a rejtelmeikbe, így biztosan akkor fog csak megjelenni a hirdetésed, amikor szeretnéd.

Kulcsszóegyezések kiválasztása